Pride Amsterdam

Bezoekersinformatie

Op deze pagina treft u algemene informatie voor uw bezoek aan de Pride. Voor locatie specifieke informatie verwijzen wij naar de website van desbetreffende organisaties. TIP: Plan je reis voorafgaand via 9292ov.nl. Hier staat ook alle relevante informatie weergegeven rondom de Pride en hoe je het beste kan reizen.

Crosses

Duurzaamheid

Vanaf 1 maart 2018 is er een nieuw evenementenbeleid van kracht. Een van de doelstellingen is dat er vanaf 2020 alleen nog maar duurzame evenementen zullen plaatsvinden in Amsterdam. Alle evenementen met meer dan 2000 bezoekers dienen voortaan te voldoen aan speciale criteria op het gebied van organisatie, energie, water, afval en mobiliteit. De criteria worden gefaseerd ingevoerd tussen 2018 en 2023. Voor meer informatie: Duurzaamheid.

Kom je naar ons evenement? Maak gebruik van het OV! Je checkt makkelijk in en uit met je betaalpas, creditcard of je mobiel. Een kaartje kopen van tevoren is dus niet nodig. Wel zo handig. Lees hier alles over OVpay.

Met de trein

De meeste activiteiten vinden plaatst in de binnenstad van Amsterdam. Daartoe reis je het beste naar station Amsterdam Centraal. Voor de botenparade kun je ook naar station Amsterdam Amstel reizen en vandaar lopen naar Theater Carré. Daar is veel ruimte om de parade te aanschouwen.

Kijk op deze pagina van de NS voor actueel reisadvies naar Pride Amsterdam.  We verwachten veel bezoekers tijdens de Canal Parade. Houd daarom rekening met extra drukte tijdens jouw reis.

Met de auto

Tijdens de botenparade is het extreem druk en en zullen delen van de binnenstad zijn afgesloten voor het verkeer. De gehele Prinsengracht wordt autovrij gemaakt en het is daar vanaf zaterdagochtend 00:01 uur t/m de avond 23:59 uur verboden te parkeren. Hierdoor is de capaciteit van de parkeergarages binnen de grachtengordel bijna compleet in gebruik.

Het is daarom beter om niet met de auto naar Amsterdam te komen maar indien je dat om welke reden ook toch wil doen adviseren wij je aan de ring een parkeerplaats te zoeken en met de tram/ bus of metro de stad in te komen.

Met de metro

Als je met de auto of trein op Centraal Station of Zuid aankomt, kun je met de Noord/Zuidlijn metro 52 van GVB binnen 10 minuten eerste rang aan de Prinsengracht staan voor de Canal Parade. Stap hiervoor uit op station Vijzelgracht.

De link naar onze website is hier: https://www.gvb.nl/

Met de fiets

Het beste kom je met de tram of lopend naar de binnenstad. Maar kom je toch op de fiets zorg dan wel dat je hem in een van de daarvoor bedoelde rekken of vakken plaatst. Houd er rekening mee dat er op veel plekken in de binnenstad waar je normaliter je fiets zou kunnen parkeren er tijdens de Pride parkeerverboden gelden. Wees alert bij het zien van gele borden. Plaats je daar toch een fiets dan wordt die door  handhaving van de gemeente los geknipt en meegenomen. Fiets weg? Bel 020 – 334 4522

Tijdens de Pride zorgen wij op verschillende locaties ook voor extra fietsenrekken. Houd er rekening mee dat een uur na het evenement de rekken verwijderd worden en fietsen die daar dan nog aan vastzitten losgeknipt en achtergelaten. Kosten voor kettingen worden niet vergoed en wij zijn ook niet verantwoordelijk voor eventuele diefstal.

Amsterdam schoon

Wij zijn als Amsterdammers erg trots op onze stad en proberen die zo mooi mogelijk te presenteren aan haar bezoekers. Wij begrijpen dat honderd duizenden bezoekers van de Pride een behoorlijke spoor aan vuil kunnen achterlaten maar willen dit tot een minimum beperken en verzoeken daarom iedereen gebruik te maken afvalzakjes en die na afloop in een van onze afvalbakken langs de route te deponeren.

Plassen doe je op toilet!

Soms moet je wat verder lopen voor een plaskruis of langer in de rij staan voor betaalde en schone toiletten, daar zijn we ons van bewust en proberen zoveel mogelijk toiletgelegenheid te creëren. Dat wij daar lang niet altijd inslagen weten we ook maar desalniettemin getuigd het van weinig respect als je tegen een auto gaat staan plassen of in een portiek je broek naar beneden trekt. Ook het urineren tegen bomen of door brievenbussen is ten strengste verboden en zal tegen op getreden worden. Wildplassen is in Amsterdam via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden en daarom krijg je er een boete voor van €140. Onderaan deze pagina tref je een kaart waarop alle toiletgelegenheden staan aangeven, ook voor de mindervalide bezoeker.

Mindervalide bezoekers

Ook aan de mindervalide bezoeker is gedacht en hebben wij een veilige omgeving gecreëerd waar men niet bang hoeft te zijn om met rolstoel en al in het water te belanden. Wij zullen hiervoor een stuk kade afzetten en plaatsen daar ook mindervalide toiletten. Belangrijk: Maximaal 1 begeleider per mindervalide bezoeker toegestaan. Registratielink volgt in juli 2024.

Jonger dan 18 jaar?

Ben je jonger dan 18 jaar dan ben je natuurlijk ook van harte welkom bij de Pride maar dan schenken wij alleen frisdrank en Virgin Cocktails aan je. Voor jongeren hebben we zelfs een volledige programma onder de naam Youth Pride, ga voor meer informatie naar: Youth Pride 

Celebrate Safe

De organisatie van de Pride ondersteunt de Celebrate Safe campagne, een platform met tips en betrouwbare informatie over bewust en veilig feesten. Meer informatie over het beperken van deze risico’s, het drugsbeleid en de mogelijkheid om je drugs te laten testen vind je op Celebrate Pride Safe. Informatie over gezondheid vindt u op ggd.amsterdam.nl.

Toiletten